No kā jāuzmanās festivālu apmeklētājiem?

Ik vasaru dažāda mēroga festivāli pulcē tūkstošiem cilvēku. Neskatoties uz pozitīvu pasākumu gaisotni, lieli cilvēku pūļi, mainīgi laikapstākļi un nereti arī festivālu apmeklētāju pārgalvīgā rīcība mēdz novest pie mazākām un lielākām likstām.

Lai nepatīkamas situācijas netraucētu izbaudīt lielisku mūziku un atmosfēru, Drošības akadēmija aicina festivālu apmeklētājus pasargāt sevi, ievērojot vienkāršus, bet būtiskus drošības priekšnoteikumus.

Dodies pūlī – ar prātu!

 

Festivālu laikā parasti ir liela cilvēku drūzmēšanās, un bieži vien tas ir iemesls gūtām traumām.

 

Visbiežākās traumas ir sasitumi, mežģījumi un lauzti deguni, kas gūti karstasinīgu deju laikā. Drošības akadēmijas pieredze rāda, ka koncerta laikā, gribot redzēt pāri izstieptām rokām un uzkāpjot draugam uz pleciem, šāda rīcība var novest pie kritieniem, kas izraisa traumas gan sev, gan blakus esošajiem.

Telts nav seifs – festivālā mantas jāuzrauga īpaši rūpīgi!

Nepatīkamus brīžus festivāla laikā sagādā arī zādzības un apmeklētāju neuzmanības rezultātā nozaudētas un bojātas mantas un vērtslietas.

Drošības akadēmijas pieredze rāda, ka visbiežāk kabatzagļi zādzības izdara pūlī, izvelkot no kabatām mobilos telefonus vai no somiņām un mugursomām naudu un vērtslietas. Neuzskati telti par drošu vietu mantu glabāšanai, jo garnadži var nozagt ne vien vērtīgas lietas, bet arī mājas atslēgas, un, kamēr festivāla apmeklētājs bauda koncertu, tikmēr zaglis paviesojas mājoklī. Jau pirms festivāla apmeklējuma ieteicams painteresēties, vai festivāla teritorijā būs pieejama mantu glabātava.

Kukaiņi visbīstamākie ir tad, ja iekļuvuši dzērienu traukos!

Festivāli bieži vien noris pļavās un meža ielokos, tāpēc jāuzmanās no kukaiņu kodumiem.

Ir gadījumi, ka bišu un lapseņu dzēliens izraisa vien apsārtumu, niezi un tūsku, taču, ja ir sākusies alerģiska reakcija vai anafilaktiskā šoka pazīmes – strauji attīstās svīšana, pampums, rodas sajūta, ka tuvojas ģībonis –, Drošības akadēmijas eksperti aicina nekavējoties izsaukt ātro palīdzību vai, ja kādu iemeslu dēļ tas nav iespējams, vest cietušo uz slimnīcu.

Drošības akadēmijas pieredze rāda, ka cilvēkiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, dzerot saldinātus dzērienus, jo tieši tajos ir vislielākā iespēja kukainim palikt nepamanītam. Mēs iesakām šos dzērienus baudīt no caurspīdīgām glāzēm vai dzert ar salmiņu.

Jābūt gatavam mainīgiem laikapstākļiem!

Nepatīkamus brīžus sagādā nepiemērots apģērbs, un mēs aicinām atpūtniekus jau laikus padomāt par to, lai pasargātu sevi no pārkaršanas vai apdegšanas saulē. Festivālam piestāv cepure vai cita galvassega, kā arī 15–20 minūtes pirms došanās saulē ir jāuzklāj saules aizsarglīdzeklis, lai tas paspētu iedarboties. Drošības akadēmijas speciālisti aicina siltā un saulainā laikā pārtiku neturēt teltī, jo tā var ātri sabojāties, kļūstot par infekcijas avotu, kas var novest pie saindēšanās. Festivālā ir jāatceras arī par roku mazgāšanu vai jāizmanto dezinfekcijas līdzeklis vai mitrās salvetes.

Drošības akadēmija atgādina, ka apdrošinātāji neuzņemas finansiālu atbildību par traumām, kas gūtas alkohola un apreibinošo vielu ietekmē.