Kaimiņos ugunsgrēks – kā rīkoties?

Arvien biežāk nepatīkamas situācijas mājokļos rodas kaimiņos notikuša ugunsgrēka dēļ, tā liecina Drošības akadēmijas apkopotie dati.

 

Turklāt ne vienmēr īpašums cieš tieši no uguns vai piedūmojuma, nereti ugunsgrēka dzēšanas laikā tiek applūdināti dzīvokļi vai sabojāta iedzīve.

 

Lai zinātu, kā rīkoties un pasargāt gan sevi, gan citus, ja kaimiņos sācies ugunsgrēks, Drošības akadēmijas eksperti ir sagatavojuši padomus un ieteikumus, kas var samazināt iespējamās nelaimes sekas.

Nepaļaujies uz citiem!

Ja saod dūmus vai redzi, ka kaimiņos ir sācies ugunsgrēks, rīkojies ātri un zvani 112. Nepaļaujies uz to, ka kāds jau ir piezvanījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam. Pēc tam, ievērojot piesardzību, vari palīdzēt kaimiņam ierobežot ugunsnelaimi. Sagaidi ugunsdzēsējus un parādi, kā labāk piekļūt ugunsgrēka vietai.

Kā pareizi pieteikt ugunsnelaimi?

 

Zvani 112 un vienmēr vispirms nosauc ugunsgrēka izcelšanās vietu vai adresi. Tādējādi glābēji zinās, uz kurieni doties, ja pēkšņi saruna pārtrūks.

 

Pēc tam nosauc savu vārdu, uzvārdu, kā arī sniedz prasīto papildinformāciju par ugunsgrēku.

 

Nekad nenoliec klausuli pirms dispečera, kā arī esi sazvanāms, lai nepieciešamības gadījumā dispečeris var tev atzvanīt.

Kas jāņem vērā, dzīvojot privātmājā?

  • Pārliecinies, vai starp ēkām un arī palīgēkām – šķūni, garāžu, pirti – ir vismaz 10 m liela ugunsdrošības atstarpe. Šis attālums var būt mazāks, ja starp tavu māju un kaimiņu ēku ir ugunsmūris – ugunsdroša siena.

  • Ja ugunsdrošības atstarpē (10 m) atrodas automašīna, atkritumu konteiners, celtniecības vai citi degtspējīgi materiāli, tie var pārnest ugunsgrēku no kaimiņa ēkas.

  • Regulāri nopļauj zāli un kop teritoriju ap ēkām un žogu, lai neveidotos sausa zāle un labvēlīgi apstākļi ugunsgrēka izplatīšanās iespējamībai.

  • Ņem vērā! Apstādījumi, piemēram, tūjas, sausā un vējainā laikā kalpos kā uguns pārnesējs, savukārt mitrā un lietainā laikā tās ierobežos uguns izplatību.

  • Neatstāj grilu vai ugunskuru bez uzraudzības, lai neizraisītu ugunsnelaimi savā un kaimiņa sētā. Sausā un vējainā laikā tas ir īpaši bīstami.

Kas jāņem vērā, dzīvojot dzīvoklī?

  • Tavam dzīvoklim jābūt ugunsdroši atdalītam no kaimiņu dzīvokļiem. Tas neattiecas uz dzīvokļiem, kuri atrodas koka mājās.

  • Ugunsgrēks var izcelties arī no kaimiņos esošās ēkas skursteņa dzirkstelēm. Pārliecinies, vai ēkas būvkonstrukcijās nav caurumi vai nenoblīvētas vietas, kur dzirksteles var izraisīt degšanu.

  • Lai izvairītos no zibens izraisīta pārsprieguma, mājokļa elektroinstalācijas jāaizsargā ar pārspriegumaizsardzības sistēmu. Zibens spēriens pat divu kilometru attālumā var nodarīt neatgriezeniskus bojājumus ēkai un tajā esošajām elektroierīcēm.

Mēs ticam, ka šīs zināšanās tev nekad nebūs jāliek lietā, taču pieredze liecina, ka dažreiz mūs paglābj nevis veiksme, bet zināšanas par drošības pasākumiem. Turklāt atceries, ka telpas ir jānodrošina ar dūmu detektoriem un ugunsdzēsības aparātiem. Vairāk par tiem uzzini Drošības akadēmijas rakstos Dūmu detektoru ABC un Īsumā par ugunsdzēsības aparātiem.