Pasargā auto no apzagšanas

Daudzi autovadītāji ir informēti par auto zādzības draudiem un ir gatavi aizsargāt savu auto pret zagļiem. Saskaņā ar Valsts policijas datiem ik mēnesi Latvijā tiek apzagti apmēram 200 auto. Zagļi iekāro gan salonā atstātas mantas, gan transportlīdzekļu detaļas. Dažkārt zādzības laikā zagļi sabojā auto tik lielā mērā, ka to vairs nav finansiāli lietderīgi atjaunot.

Ko zog visbiežāk?

Kas notiek ar nozagtajiem auto?

Drošības akadēmijas novērojumi rāda, ka auto zagšana ir labi organizēts, noziedzīgs bizness. Pret to ar mainīgām sekmēm cīnās gan policija, gan apdrošinātāji.

Operatīvā informācija liecina, ka:

  • liela daļa jaunu un mazlietotu augstas vērtības transportlīdzekļu nonāk Vidusāzijas valstīs, piemēram, Uzbekistānā, Tadžikistānā un Kazahstānā, kur tiek legalizēti un turpina braukt pa šo valstu ceļiem;

  • daļa mazlietoto auto nonāk citās valstīs, galvenokārt Lietuvā, kur tiek izjaukti, lai restaurētu un pārbūvētu smagās avārijās cietušus un norakstītus transportlīdzekļus, kas par lētu naudu iepirkti ASV un citās valstīs. Pēc tam šie atjaunotie transportlīdzekļi nonāk lietoto auto tirgū;

  • vecāki transportlīdzekļi (desmit un vairāk gadu) pārsvarā tiek izkomplektēti rezerves daļās vietējā melnajā tirgū.

Padomi, kā samazināt auto zādzības iespēju

  • Aprīko savu auto ar papildu pretaizdzīšanas iekārtu, lai apgrūtinātu zagļiem iespējas un palīdzētu atgūt auto nozagšanas gadījumā. Konsultāciju par piemērotāko pretaizdzīšanas iekārtu lieliski var sniegt Drošības akadēmijas ieteiktie auto drošības sistēmu speciālisti.

  • Neatstāj auto salonā mantas – ne vērtīgas, ne mazāk vērtīgas, zaglis nezina, kāda mantai ir vērtība, tādēļ ņems jebko. Sevišķi iecienītas ir mantas, ko ir viegli realizēt, piemēram, datori, mobilie telefoni un celtniecības instrumenti. Ja ir nepieciešamība kaut ko atstāt automašīnā, tam jāizmanto bagāžas nodalījums, kura saturs nav redzams.

  • Ja iespējams, novieto auto slēgtā teritorijā vai garāžā. Iežogots pagalms, apsargāta autostāvvieta vai uzņēmuma teritorija – tas viss būtiski samazina iespēju tikt apzagtam

  • Novieto auto apgaismotā vietā – ja zaglim ir jāizvēlas starp gaismā vai tumsā novietotu auto, viņš noteikti izvēlēsies otro.

  • Nekautrējies izmantot vienkāršus, bet labi pārbaudītus līdzekļus auto pasargāšanai no garnadžiem, tostarp stūres saslēdzējus vai savilcējus, kas neļauj izņemt auto lukturus, neatverot motora pārsegu.

  • Marķē auto lukturus un spoguļus.

  • Neatklāj savus atvaļinājuma plānus sociālajos tīklos – zagļi var izmantot šo informāciju, lai netraucēti piekļūtu gan auto, gan mājoklim.

Lasi arī rakstu Kā rīkoties autovadītājiem, pārvietojoties pa bedrainu ceļu?