Bite dzeļ vienreiz, lapsene un irsis – vairākkārt

Lapsenes, irši, bites, kamenes un citi dzelošie kukaiņi pēc dabas ir miermīlīgi, tomēr, jūtot apdraudējumu, ir gatavi aizstāvēties, nekavējoties dzeļot. Lai arī, piemēram, bites dzēliens tiek uzskatīts par imunitāti stiprinošu un uz bišu indes bāzes tiek izgatavoti pat medikamenti, alerģiskiem cilvēkiem šāda saskarsme ar kukaini var izraisīt spēcīgas un pat dzīvībai bīstamas reakcijas.

Tāpat jāņem vērā, ka bite dzeļ tikai vienreiz un dzeloni atstāj brūcē, jo dzelonis ir atskabargains. Ja dzelonis netiek izrauts, tas turpina ievadīt indi cilvēka organismā. Savukārt lapsenes ar gludo dzeloni var dzelt vairākas reizes pēc kārtas. Iršiem indes deva ir vēl lielāka nekā lapsenēm, tāpēc no tiem ieteicams sargāties jo īpaši. Situācijās, kad kukainis ielidojis istabā, svarīgi nekrist panikā, bet uzmanīgi to izgaiņāt ārā pa atvērtu logu vai durvīm, piemēram, ar avīzi vai auduma dvieli.

Kā droši sadzīvot ar kukaiņiem?

  • Ja nevēlies lapseņu klātbūtni īpašumā, tas ir regulāri jāapseko. Ja redzi lapseni dārzā – nav jāuztraucas, bet, ja pie mājas, tad gan jāpaskatās, kurp tā dodas, – iespējams, uz pūzni kaut kur mājas tuvumā.

  • Nonākot pūžņa tuvumā, jāizturas mierīgi un jāatturas no vicināšanās ar rokām. Mierīgi jāiet garām. Ja lapsene iepinas matos, tad gan jāmēģina to ātri dabūt ārā.

  • Lapseņu vai iršu pūzni visdrošāk likvidēt ziemā vai agrā pavasarī, kad pūznī nav lapseņu. Ja jauns pūznis tiek veidots blakus iepriekšējam, mātīte, visticamāk, ir pārziemojusi kādā slēptuvē kaut kur tuvumā. Neapdzīvotos bēniņos pūžņi ir visai bieži sastopami.

  • Nebūtu ieteicams likvidēt lapseņu vai iršu pūžņus pašu spēkiem, labāk uzticēt šo uzdevumu speciālistiem – dezinsekcijas uzņēmumiem, kas to paveiks profesionāli un droši. Ja pūznis iekārtots sabiedriskā ēkā, talkā var saukt arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

  • Kafejnīcās jāskatās, vai ap dzērieniem nelidinās kāds kukainis. Paša spēkiem tas no dzēriena ārā netiks, bet to iedzert ir bīstami.

  • Vasaras laikā dzērieniem no skārdenēm, pudelēm un citiem traukiem ieteicams izmantot salmiņus, jo tie gandrīz simtprocentīgi pasargās no kukaiņu bīstamajiem dzēlieniem mutes dobumā un rīklē.

  • Bērniem iespējams iegādāties un izmantot burciņas vai krūzes ar vāciņu un salmiņu, kas ir gan mazajiem interesantas, gan drošas.

  • Staigājot ar basām kājām, esi uzmanīgs – īpaši zem augļu kokiem, kur lapsenes sastopamas visvairāk.

  • Dodoties pie dabas ogot, sēņot, strādājot vai atpūšoties dārzā, velc apģērbu ar garām piedurknēm un bikšu starām, kā arī lieto repelentus – ziedes un dezodorantus pret kukaiņu kodumiem.

Kā rīkoties, ja iedzēlis kukainis?

  • Ja cilvēkam parasti pēc kukaiņu dzēliena nav izteiktas alerģiskas reakcijas, koduma vietā var parādīties neliels pietūkums, nieze un apsārtums. Šādos gadījumos pietiek, ja dzēluma vietai pieliek ko vēsu, kas sašaurinās asinsvadus, samazinās sāpes, niezi un pampumu.

  • Ja ir nosliece uz alerģiju, iespējamās alerģijas samazināšanai ieteicams lietot aptiekās nopērkamos pretalerģijas jeb antihistamīna preparātus.

  • Ja iedzēlusi bite, dzēliena vietā būs palicis dzelonis – jācenšas to uzmanīgi izvilkt. Bites dzeloņa galā ir indes maisiņš, no kura pakāpeniski izdalās inde. Velkot ārā dzeloni, centies nesaspiest indes maisiņu. Pēc tam dzēliena vietai ieteicams uzlikt kaut ko vēsu un koduma vietu dezinficēt.

  • Ja kukainis ir iedzēlis mutes dobumā, ir jāsūkā ledus gabaliņš vai jādzer maziem malkiem auksts ūdens. Sadzelto vietu var dzesēt ar vēsu kompresi arī no ārpuses, kas palīdzēs sašaurināt asinsvadus un samazināt tūsku. Šādos gadījumos labāk lūgt mediķu palīdzību.

  • Ja cilvēkam ir izteikta alerģiska reakcija pēc kukaiņu dzēliena, svarīgi jau iepriekš nodrošināties ar pretalerģijas līdzekļiem, lai nepieciešamības gadījumā tos varētu operatīvi lietot.

  • Ja pēc kukaiņu dzēliena nav izteiktas alerģiskas reakcijas, bet māc šaubas un nav zināšanu, kā rīkoties, ieteicams sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecāko entomologu jeb kukaiņu speciālistu Jāni Dreimani un Veselības centra 4 NMP nodaļas sertificētu ārsta palīgu Rustamu Junusovu.