Traumas tumšajā diennakts laikā

Rudens sezonas rītos un vakaros, kad ātrāk satumst, dodoties ikdienas gaitās, papildu uzmanība jāpievērš tam, kur spert soli. Tumšā laikā cilvēki nepamana šķēršļus vai potenciāli bīstamas situācijas – stabus un bedres, slapjas lapas vai apledojušu ietvi.

Lai samazinātu traumu gūšanas risku diennakts tumšajās stundās, Drošības akadēmijas eksperti iesaka ņemt vērā vairākus ieteikumus.

  • Izvērtē, pa kādu segumu pārvietojies gan kājām, gan ar velosipēdu vai automašīnu. Paslīdēt var slapjās lapās, dubļos vai uz mitra bruģa.

  • Parūpējies par atbilstošu apgaismojumu ne tikai dzīvoklī un mājā, bet arī pagalmā un kāpņutelpā, kā arī jebkurā citā tavā pārziņā esošā īpašumā.

  • Aprīko velosipēdu ar drošības apgaismojumu un izvēlies pareizu braukšanas ātrumu. Atceries, ka velosipēds ir transporta līdzeklis un uz tā vadītāju attiecas visi ceļu satiksmes un drošas braukšanas noteikumi.

  • Tumšajos rudens rītos un vakaros arī pašam jābūt redzamam, sevišķi tad, ja pārvietojies pa slikti apgaismotām ielām. Noteikti lieto atstarotājus, atstarojošas vestes un apģērbu ar atstarojošiem elementiem un sagādā tādus arī saviem četrkājainajiem draugiem.

  • Izvairies no mobilā telefona lietošanas pārvietošanās laikā. Ja, ejot pa ielu, acis ir pievērstas viedtālruņa ekrānam, var nepamanīt ne citus gājējus, ne bedrainu ceļa segumu, ne ceļa zīmju stabus un diemžēl arī ne automašīnas.

  • Ja zini, ka būs jāpārvietojas tumsā, nodrošinies ar kabatas lukturīti vai izmanto viedtālrunī esošo lukturīša funkciju.

Lasi arī rakstu Kā pastāstīt glābējiem par nelaimes gadījuma vietu, ja nepārzini apkārtni?