Padomi autovadītājiem drošai braukšanai sniegotos apstākļos

Gandrīz katru gadu spēcīgas snigšanas rezultātā pārvietošanās pa ceļiem kļūst par visnotaļ bīstamu nodarbi. Drošības akadēmijas dati liecina, ka vienas kārtīgi sniegotas dienas laikā notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits trīskāršojas. Kopumā šāda diena autobraucējiem izmaksā apmēram vienu miljonu eiro sabojātos transportlīdzekļos.

Izvērtē, vai vispār ir nepieciešams braukt

Ja izbrauc uz ceļa dienā, kad intensīvi snieg, jārēķinās, ka iespēja iekļūt ceļu satiksmes negadījumā ir apmēram trīs reizes lielāka nekā parastā dienā. Šādās dienās nestrādā princips: “Es braukšu uzmanīgi, ar mani nekas nenotiks.” Drošības akadēmija aicina rūpīgi izvērtēt, vai sniegotā dienā ir nepieciešams doties ceļā ar savu auto.

Auto aprīkojums

Sniegotos laikapstākļos ir svarīgi, lai ir atbilstošs logu mazgājamais šķidrums, darbojas logu slotiņas un ir savlaicīgi nomainīts auto salona gaisa filtrs. Ja ne tev, tad, iespējams, kādam citam var noderēt arī vilkšanas trose, sniega lāpsta un starta jeb piepīpējamie vadi.

Laiks ceļā  

Jāieplāno laiks ne tikai ceļam, bet arī sastrēgumiem, kas neizbēgami veidojas šādās dienās, kā arī auto tīrīšanai no sniega. Braukšana ar sniega kupenu uz jumta vai ar daļēji aizsnigušiem stikliem apdraud tavu un citu satiksmes dalībnieku drošību.

Drošība ceļā

  • Ja automašīnai ir automātiskā pārnesumkārba, ieslēdz mierīgāku tās darbības režīmu, kas palīdzēs saglabāt labāku kontroli pār auto un ļaus tam neizslīdēt.

  • Izvairies no straujas gaitas uzsākšanas un straujas bremzēšanas.

  • Uzmanies no kravas automašīnām satiksmē – uz to jumtiem mēdz sakrāties sniegs un ledus, kas vēja vai auto šūpošanās rezultātā var nokrist un trāpīt tavam auto.

  • Uzmanies no ielu kopšanas tehnikas! To tīrīšanas mehānismi bieži vien ir platāki par auto gabarītiem, turklāt smiltis, kas tiek kaisītas, var būt sasalušas lielākos vai mazākos gabalos un nodarīt bojājumus tavam auto.

Auto novietošana un kustības uzsākšana

  • Ja iespējams, novieto auto stāvvietā zem jumta. Ja tādas nav, izvēlies stāvvietas, kur auto novietojuši vairāki citi autovadītāji. Nepieciešamības gadījumā tie varēs palīdzēt, ja tavs auto iestigs sniegā.

  • Ja stāvvietā sniegs nav tīrīts, vietā, kur plāno novietot auto, iebrauc atpakaļgaitā – tādējādi jau sagatavosi sliedi, pa kuru braucot varēsi tikt ārā.

  • Ceļu satiksmē pēc iespējas izvairies apstāties tā, ka kustība jāuzsāk pret kalnu.

  • Ja auto ir iestidzis, vispirms apdomā, vai tavam auto ir iespējams bloķēt diferenciāli un atslēgt vilkmes kontroli. Tas palīdzēs šķērsot aizputināto vietu, bet izvairies no ilgstošas buksēšanas vienā vietā – vienīgais, ko tā panāksi, ir dziļākas bedres zem riteņiem.