Kas jāņem vērā, gatavojot svētku mielastu?

Svētki, it īpaši Jaunā gada sagaidīšana, nav iedomājami bez garda mielasta. Tā pagatavošana nereti prasa daudz enerģijas, laika un spēka. Dažkārt nākas ziedot arī ne vienu vien nervu šūnu, jo piedegt  var ne vien pīrāgi, bet arī katli, pannas u.tml. Lai arī šīs situācijas mēdz būt visnotaļ kuriozas, Drošības akadēmijas eksperti iesaka ļauties kulinārajiem eksperimentiem virtuvē atbildīgi, jo, piemēram, degošas eļļas radīti uguns stabi ne vien izskatās iespaidīgi, bet arī izmaksā dārgi.

Bez uzraudzības uz plīts atstāta ēdiena aizdegšanās saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta datiem ir viens no izplatītākajiem ugunsgrēka cēloņiem mājoklī, turklāt ne tikai svētkos. Par to liecina arī apdrošināšanas sabiedrības BALTA novērojumi. Lai gan vairumā gadījumu uzņēmuma klientiem izdodas nodzēst šādus ugunsgrēkus pašu spēkiem un to skartās platības nav lielas, zaudējumi gandrīz vienmēr mērāmi vairākos simtos un pat tūkstošos eiro. Iemesls – arī pēc lokāla ugunsgrēka parasti nākas remontēt gan griestus, gan sienas, gan arī virtuves iekārtu, kas parasti ir dārgākais mēbelējums mājoklī.

Piemēram, kādai uzņēmuma klientei ēst gatavošana izvērtusies par īstu trilleri teju 7 minūšu garumā, kura rezultātā īpašumam radīti zaudējumi vairāk nekā 1 100 eiro apmērā: “Uz elektriskās plīts gatavoju ēdienu un vienlaikus katliņā karsēju eļļu biezpiena pončiku pagatavošanai. Vēl nebiju sākusi tos cept, kad eļļa aizdegās. Liesmas sasniedza aptuveni 40 cm augstumu – nekad neko tādu nebiju piedzīvojusi! Apjukumā nesapratu, kā uguni nodzēst. Lai neaizdegtos nosūcējs, gribēju aiznest degošo katlu līdz vannasistabai, bet dega rokas. Tā kā liesmas liecās uz manu pusi, noliku katlu zemē starp virtuvi un koridoru un palēju zem tā ūdeni, lai neaizdegas grīda. Pēcāk ūdeni uzlēju arī katliņam. Tajā brīdī liesma uzšāvās gaisā uz visām pusēm un apdzisa, nokvēpinot griestus un sienas.”

Citam BALTA klientam izmaksātā atlīdzība sasniegusi gandrīz 3 000 eiro: “Mums ir gāzes plīts ar divām cepeškrāsnīm. Ziemassvētku vakarā gatavojām ēdienu apakšējā cepeškrāsnī. Procesa laikā mājā nostrādāja dūmu detektors. Pamanījām sadūmojumu. Pārbaudījām ēdienu, bet tas nebija ne piededzis, ne izlijis. Izvēdinājām māju, taču pēc brīža telpā atkal sāka veidoties sadūmojums. Nobīdot plīti, pamanījām, ka dūmi nāk no uzkarsušajām grīdas flīžu šuvēm. Lējām ūdeni uz flīzēm un šuvēs, līdz tās atdzisa. Atlaužot vaļā flīzes, secinājām, ka bija sākusi gruzdēt koka grīda un grīdas sija. Kārtīgi nolauzām visus bojātos grīdas elementus, lai būtu droši, ka tālāk nekas nedegs.”

Vēl kādam uzņēmuma klientam bērnu kulinārie eksperimenti izmaksājuši 2 156 eiro: “Abi ar sievu aizbraucām uz darbu, mājās palika tikai bērni. Priekšpusdienā saņēmu zvanu no apsardzes kompānijas, ka nostrādājis uguns detektors. Izrādās, 11-gadīgā meita cepa sīpolu gredzenus. Kamēr gājusi uz tualeti, eļļa uzliesmoja. Pamanot dūmus, viņa pasauca 13-gadīgo brāli, kurš veiksmīgi nodzēsa uguni ar dvieli. Diemžēl procesā neglābjami tika bojāti skapīši virs plīts, pilnībā sakusa tvaika nosūcējs, bet virs tā glabātā tehnika (tosteris un sviestmaižu panna) nokvēpa melna. Piedūmojuma rezultātā 80% telpu ir nokvēpuši griesti, bet visā mājā ir degušas plastmasas un piedūmojuma smaka.”

Un vēl viens pārdomas raisošs gadījums no BALTA klienta pieredzes, kura cēlonis īsti nav zināms, taču īpašumam nodarīti zaudējumi sasniedza teju 1 000 eiro: “Iespējams, naktī kaķis, staigājot pa virtuves leti, ieslēdza plīti, kā rezultātā aizdegās dvielis, kas, degot, sabojāja virtuves aprīkojumu.”

Padomi, kam pievērst uzmanību, lai svētku mielasta gatavošana nebeigtos ar zvanu ugunsdzēsējiem:

  • Neturi plīts tuvumā viegli uzliesmojošus materiālus – auduma un papīra dvieļus, salvetes u.tml. Arī aizkariem, koka krēsliem un plauktiem u.tml. būtu jāatrodas drošā attālumā no plīts.

  • Neatstāj ēdienu uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības un neuztici gatavošanu bērniem, ja nevari pieskatīt procesu.

  • Izmanto taimeri – tas palīdzēs efektīvāk uzraudzīt gatavošanas procesu, tostarp izvairīties no ēdiena piedegšanas, jo atgādinās, kad jādodas lūkot, kas notiek cepeškrāsnī, uz plīts u.tml.

  • Uzstādi mājoklī dūmu detektoru, jo tas laicīgi informēs par sadūmojumu. Tomēr atceries, ka detektoru nedrīkst uzstādīt virs plīts – tam piemērotākā vieta ir telpa, kas robežojas ar virtuvi.

  • Ja, neraugoties uz visiem drošības pasākumiem, virtuvē tomēr izceļas ugunsgrēks, dzēs to pareizi! Pirmkārt, nepārvieto degošos priekšmetus, jo tā ugunij pieplūdīs papildu skābeklis, līdz ar ko degšanas intensitāte palielināsies. Otrkārt, neizmanto degošas eļļas un citu taukvielu dzēšanai ūdeni, jo tas var radīt sprādziena efektu – uguns var nokļūt uz citām virsmām un kļūt nekontrolējama. Dzēšanas darbiem ieteicams izmantot ugunsdzēsības aparātu vai ugunsdzēsības pārklāju. Ja tie nav pieejami, var izlīdzēties ar atbilstoša platuma gaļas dēlīti un pannas vāku vai arī jebkuru mazgājamo pulveri, uzberot to uz liesmas.

  • Ja uguns liesmu neizdodas noslāpēt saviem spēkiem, kā arī jūti apdraudējumu savai veselībai, dzīvībai, pamet virtuvi, cieši aizver tās durvis un nekavējoties izsauc glābšanas dienestu, zvanot pa tālruni 112! Kamēr gaidi glābējus, aplej virtuves durvis no ārpuses ar ūdeni (ja iespējams), lai ierobežotu uguns izplatīšanos.

Mēdz sacīt – labāk ir vienreiz redzēt, nekā simts reizes dzirdēt. Ja Tu esi līdzīgās domās, noskaties uzņēmuma “FN-Serviss” ekspertu sagatavoto video pamācību ugunsgrēka dzēšanai virtuvē!