Kā pasargāt suni, lai ērces kodums nenodara pāri mājas mīlulim?

Brīvo laiku dabā labprāt pavada ne tikai cilvēki, bet arī viņu četrkājainie draugi. Diemžēl ērces nešķiro, kam piesūkties, un nereti kož arī suņiem. Tas ir ļoti bīstami, jo suņiem neveidojas imunitāte pret ērču pārnēsātajām slimībām.

Kā pasargāt suni no ērcēm?

  • Ļoti atbildīgi ir jāizraugās piemēroti pretlīdzekļi. Ar kritisku skatu jāizvērtē tirgū pieejamie līdzekļi, tautas medicīna, dažādas ultraskaņas ierīces, dzintara krelles u. c.

  • Jāņem vērā dzīvnieka kažoka īpatnības. Ja tam ir bieza pavilna vai izteikti garš apmatojums, kaklasiksna nebūs piemērotākā izvēle, jo tās darbība ir atkarīga no tā, cik ciešs kontakts veidojas ar ādu.

  • Ja dzīvnieks regulāri peldas, nav ieteicams lietot pilienus skaustā, jo to darbības ilgums nebūs paredzams.

  • Viens no efektīvākajiem un drošākajiem līdzekļiem aizsardzībai pret ērcēm ir tabletes, jo to darbību neietekmē ārējās vides faktori. Tomēr tie parasti ir recepšu medikamenti un būtu jālieto, tikai konsultējoties ar veterinārārstu.

Ko darīt, ja ērce tomēr piesūkusies?

  • Nekrīti panikā! Ērce pēc iespējas ātrāk jāizņem. Šim mērķim vēlams izmantot tam speciāli paredzētu pinceti vai āķīšus, lai varētu izvilkt ērci ar visu galvu. Ērce jāizņem ar rotējošu kustību.

  • Nelieto spirtu vai alkoholu, lai it kā apdullinātu ērci. Tas var veicināt parazītu iekļūšanu dzīvnieka organismā.

  • Ja ērce ir nesen piesūkusies un tā vēl ir neliela, risks inficēties ar ērču pārnēsātajiem mikroorganismiem ir diezgan mazs. Tomēr dažas nedēļas pēc ērces izņemšanas ir jāpavēro dzīvnieka pašsajūta. Ja konstatē izmaiņas – apetītes zudumu, urīna krāsas maiņu, apātiju vai jebko citu –, ir jāvēršas pie veterinārārsta, uzreiz informējot, ka dzīvniekam bija piesūkusies ērce.

Kādi simptomi var liecināt par saslimšanu ar ērču izraisītām infekcijas slimībām?

  • Babeziozei raksturīgākie simptomi ir paaugstināta temperatūra, tumšas krāsas vai brūns urīns, apātija, apetītes zudums.

  • Anaplazmozes simptomi ir nespecifiski – paaugstināta temperatūra, apātija, apetītes zudums, dažkārt novēro klibumu, nespēju piecelties.

Jebkurā gadījumā, ja dzīvnieks jūtas slikti, vienmēr ieteicams vērsties pie veterinārārsta, kurš noteikti jautās, vai un kā dzīvnieks ticis pasargāts no ērcēm, un vajadzības gadījumā veiks laboratorisko testēšanu.

Vai zināji?

Ērces sāk mosties jau diezgan zemā gaisa temperatūrā, un risks saslimt ar ērču pārnēsātām slimībām pastāv arī ziemā, ja gaisa temperatūra sasilst virs +5 grādiem.

Lasi arī rakstu Padomi, kā izvairīties no ērces piesūkšanās un uzzini, kā pasargāt sevi un kā rīkoties, ja ērce tomēr piesūkusies.

Raksts tapis sadarbībā ar klīnikas Pet City Candera galveno veterinārārsti un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Mazo dzīvnieku veterinārās klīnikas veterinārārsti Madaru Lāci.