Ieteikumi, kas palīdzēs mājoklī novērst ūdens noplūdes vai samazināt to radītās sekas

Plīsušas vai pat mājdzīvnieku sagrauztas caurules, bojāts dvieļu žāvētājs, veļasmašīna vai radiators, aizsērējis stāvvads vai kanalizācijas caurules, atvienojies lokanais pievads virtuvē vai vannasistabā, aizdambēts tualetes pods, pārplūdusi vanna, bojātas aiz flīzēm iemūrētās ūdens caurules vai saplīsis boilers – šādas postažas izmaksā krietni vairāk par jaunu iekārtu, jo jāremontē arī grīdas, sienas un nereti vēl jāsedz kaimiņam nodarītie zaudējumi, ja ūdens noplūde ir radījusi bojājumus arī viņa īpašumam. Grīdas segumu var krietni sabojāt pat atslēdzies ledusskapis, no kura iztecējis atkusušais šķidrums. Vislielākās ūdens noplūdes bieži sākas ar pavisam nelieliem bojājumiem.

Drošības akadēmija iesaka ņemt vērā dažus padomus, kas palīdzēs mājoklī novērst iespējamās ūdens noplūdes.

  • Regulāri pārbaudi ūdens caurules un to savienojumus ar sadzīves tehniku, lai savlaicīgi pamanītu mitruma veidošanos vai pilēšanu.

  • Plāno mājokļa iekārtojumu tā, lai varētu brīvi piekļūt ūdens komunikācijām, – tas noderēs gan regulārai galveno savienojumu uzraudzībai, gan bojājumu novēršanai.

  • Regulāri pārbaudi un maini ūdens filtrus, jo to korpusa bojājumi var izraisīt noplūdes.

  • Vismaz reizi 3–5 gados nomaini lokanās ūdens caurules veļas vai trauku mazgāšanas mašīnai, tās nolietojas un mēdz negaidīti plīst.

  • Dodoties prom no mājokļa, neatstāj ieslēgtu trauku vai veļas mazgāšanas mašīnu, bet, plānojot ilgāku prombūtni, labāk noslēdz ūdens padevi vispār.

  • Ja atstāj mājokli uz ilgāku laiku, būtu vēlams atstāt atslēgas uzticamiem cilvēkiem un informēt kaimiņus par to, kā ar Tevi sazināties, lai avārijas dienesti nepieciešamības gadījumā varētu Tevi sasniegt.

Ja mājoklī notikusi ūdens noplūde, nekavējoties rīkojies, lai samazinātu tās radītos bojājumus.

  • Atrodi noplūdes vietu un noslēdz ūdens padevi, lai novērstu turpmāku ūdens iedarbību.

  • Ja noplūde ir tuvu elektrības kontaktligzdām, ierīcēm vai vadiem, atslēdz elektrību skartajās zonās, lai izvairītos no iespējamiem strāvas apdraudējumiem.

  • Novieto zem noplūdes vietas spaiņus, dvieļus vai citus absorbējošus materiālus, lai savāktu ūdeni un novērstu tā tālāku izplatīšanos.

  • Atkarībā no noplūdes smaguma pakāpes un avota, iespējams, būs jāsazinās ar avārijas dienestu vai speciālistiem, kas var novērst radītos bojājumus. Noderīgus kontaktus dažādām dzīves situācijām meklē sadaļā Noderīgi kontakti.

  • Ja jāpiesaka apdrošināšanas atlīdzības gadījums, uzņem fotoattēlus vai video par noplūdi un tās izraisītajiem bojājumiem, ko iesniegt apdrošināšanas sabiedrībai.

  • Ja noplūde ir spēcīga, veic papildu pasākumus, lai novērstu citu bojājumu rašanos. Pārvieto mēbeles un citas svarīgas lietas uz sausu vietu.

  • Kad noplūde ir likvidēta, rūpīgi izvēdini skarto zonu, lai novērstu pelējuma veidošanos. Izmanto ventilatorus un mitruma savācējus, lai palīdzētu telpai izžūt.

Vai zināji, ka ir ūdens noplūdes detektori? Tās ir ierīces, kas darbojas, uztverot mitruma līmeņa izmaiņas un brīdinot par liekā ūdens klātbūtni, pirms tas var izraisīt plašus bojājumus. Ūdens noplūdes detektorus uzstādi vietās, kur var rasties postošas ūdens noplūdes, piemēram, pagrabā, veļas mazgātavā, vannas istabā, virtuvē un ap ūdeni izmantojošām ierīcēm, piemēram, ūdens sildītājiem, veļas un trauku mazgājamām mašīnām. Detektors noplūdes gadījumā signalizēs ar skaņu vai ziņos par to mobilajā lietotnē. Detektorus iespējams pieslēgt arī jau esošai apsardzes sistēmai, tad par noplūdi informēs apsardzes dienests, zvanot vai sūtot SMS. Ūdens noplūdes detektoru sistēmas piedāvā uzņēmumi, kas nodarbojas ar apsardzes vai gudro māju aprīkošanu.

Pieejami arī viedie noslēgventiļi, kuri automātiski noslēdz ūdens padevi, ja ir notikusi avārija pat tad, ja neviena nav mājās. Lai uzzinātu vairāk par to, kā ikdienā kopt santehinku, lasi interviju ar uzņēmuma “Carlstrom” ekspertu.