Lai sniega sega nenospiež jumtu: atgādinājums spēcīgā sniegā parūpēties ne tikai par ielām, bet arī mājokli

Savlaicīga sniega nenotīrīšana, radot papildu slodzi, var deformēt jumta konstrukcijas, tāpat var deformēties arī ēkas nesošo sienu un pārsegumu konstrukcijas, kuru bojājumu sekas varēs just atkušņa laikā vai pavasarī, kad, kūstot sniegam, sniega ūdens var iekļūt ēkā un vēl vairāk bojāt ēkas konstrukcijas un apdari.

Par sausa un nesablīvēta sniega tīrīšanu no jumtiem jāsāk domāt brīdī, kad sniega segas biezums pārsniedz 20 centimetrus. Ja par to neparūpējas laikus, sniegs turpina blīvēties, un katrs nākamais snigšanas “vilnis”, tam sekojošs atkusnis un sasalšana nozīmē lielāku risku jumta konstrukcijām.

Jumta attīrīšanas darbus ieteicams veikt speciālistiem, darba gaitā ievērojot nepieciešamos drošības noteikumus. Ja darbi tiek veikti pašu rokām, tad, gādājot par drošību, jumta tīrīšanā vēlams izmantot tam speciāli paredzētus palīglīdzekļus un priekšmetus. Savukārt, ja sniegs tiek tīrīts ar lāpstu, tai jābūt no koka vai plastmasas, lai netiktu radīti bojājumi jumta segumā un izolācijā.

Īpaša uzmanība šādos laikapstākļos jāpievērš saules paneļiem – ja tie ierīkoti uz jumta, ziemas sezonā sniega un ledus uzkrāšanās rezultātā skrūves, konstrukciju savienojumi ar jumtu un konstrukciju stiprinājumi var zaudēt paredzēto noturību un vājināt savienojumu konstrukciju stiprību.

Ieteikumi, kā parūpēties par savu un apkārtējo drošību, tīrot sniegu un lāstekas no māju jumtiem

  • Nav ieteicams kāpt uz jumtiem, kuri var neizturēt cilvēka svaru, piemēram, uz šķūnīšu, noliktavu vai garāžu jumtiem. Svarīgi kritiski novērtēt jumta stāvokli.

  • Tīrot sniegu pašu spēkiem, vēlams izvēlēties piemērotus darbarīkus. Vislabāk izvēlēties kvalitatīvas koka vai plastikāta lāpstas. Svarīgi, lai lāpsta būtu izturīga, jo sniegs uz jumtiem parasti ir ne tikai smags, bet arī ciets. Nekādā gadījumā nevajadzētu izvēlēties metāla lāpstu, jo ar to tiek bojāts jumta segums.

  • Uz jumta nav ieteicams kāpt ar apaviem, kam ir gluda zole. Piemēroti būs apavi ar dziļāku protektoru un cietinātiem purngaliem.

  • Uz jumta nekādā gadījumā nedrīkst kāpt bez stiprinājumiem, kas paredzēti darbam augstumā. Jumtu tīrīšanai vēlams iegādāties pilnu ķermeņa aprīkojumu, kas fiksē iegurņa un plecu daļu. Ieteicams aprīkojumu iegādāties specializētajos veikalos un nepaļauties uz vienkāršākajiem stiprinājumiem, kas tiek stiprināti tikai pie jostasvietas.

  • Sniega tīrīšanas laikā jāpievērš uzmanība, vai uz jumta neatrodas svarīgi kabeļi vai savienojumi, lai tīrīšanas laikā tie netiktu bojāti.

  • Rūpīgi arī jāpārliecinās, ka sniega tīrīšanas laikā zem jumta nav apdraudēti garāmgājēji, automašīnas un priekšmeti.

  • Iedzīvotājiem, kuru mājokļi ir aprīkoti ar balkonu, jāuzmana, lai bieza sniega sega un lāstekas neklāj ne tikai jumtu, bet arī balkonu.

  • Nepilngadīgām personām tīrīt ēku jumtus ir aizliegts.

  • Pirms sniega tīrīšanas svarīgi novērtēt, vai veselības stāvoklis ir atbilstošs fiziska darba veikšanai. Ja māc šaubas par šāda darba veikšanu paša spēkiem, labāk vērsties pēc palīdzības un sniega tīrīšanu no jumtiem uzticēt pieredzējušam speciālistam.

Lasi arī rakstu Padomi autovadītājiem drošai braukšanai sniegotos apstākļos un uzzini, kā ievērot drošību ceļā.