Jūtos slikti. Zvanīt vai nezvanīt 113?

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi steidz palīgā brīžos, kad mums vai mūsu līdzcilvēkiem rodas medicīniskas dabas problēmas, ar kurām pašu spēkiem netikt galā. Tomēr, ja apstākļi to ļauj, pirms zvanīt ārkārtas dienestam, der apdomāt, vai situācija ir tik nopietna, lai ar ieslēgtām bākugunīm pie tevis trauktos NMPD mediķu brigāde.

Zvani 113, ja dzīvība ir briesmās!

 

Dzeltenais mediķu auto ir pielīdzināms reanimācijas palātai uz riteņiem, jo tajā ir viss nepieciešamais aprīkojums, lai īpaši apmācīta mediķu komanda varētu palīdzēt kritiskā brīdī.

 

Ārkārtas dienests būtu jāsauc tad, ja cilvēka veselībai un dzīvībai draud briesmas un medicīniskās palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes. Situācijās, kad cilvēkam ir acīm redzamas traumas un draudi dzīvībai, vienmēr nešauboties ir jāzvana ārkārtas dienestam pa tālruni 113!

Kā notiek realitātē?

Diemžēl katru dienu visā Latvijā iedzīvotāji uz ārkārtas tālruni 113 zvana arī tajās situācijās, kas nav uzskatāmas par neatliekamām. Tāpēc ir vērts vēlreiz atgādināt, ka NMPD uzdevums ir glābt dzīvības. Ja visas mediķu brigādes dosies uz izsaukumiem vienam ārstēt iesnas, otram uzlīmēt plāksteri sagrieztam pirkstam, bet trešajam iedot jebkurā aptiekā nopērkamus medikamentus, tad kāds, kuram tas būs patiešām nepieciešams, brigādes palīdzību var arī nesagaidīt.

Jūtos slikti – ko iesākt?

Saprotams, ka cilvēkam, kas nav mediķis, var būt grūti izvērtēt visas situācijas. Ja rodas kādas veselības problēmas un nav skaidrs, kas tam varētu būt par iemeslu un kā rīkoties, šaubu gadījumos vienmēr jākonsultējas ar mediķiem. Iesakām sazināties ar savu ģimenes ārstu, jo ģimenes ārsts savus pacientus pazīst vislabāk.

Savukārt vakaros un nakts stundās, kad ģimenes ārsta prakse nestrādā, mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Laba alternatīva ir arī dežūrārsti un steidzamās medicīnas palīdzības punkti, kur var vērsties pēc palīdzības gan hroniskas slimības saasinājuma brīžos, gan vieglu saslimšanu un sīku traumu gadījumos. Plašāku informāciju atradīsi Nacionālā veselības dienesta tīmekļvietnē.

Nevajag baidīties zvanīt, ja šķiet, ka situācija ir neatliekama!

Gadījumos, kad tiešām šķiet, ka situācija ir neatliekama, nevajag baidīties – ir noteikti jāzvana uz ārkārtas tālruni 113. Dispečers sarunas laikā sīki un smalki iztaujās zvanītāju, uzklausīs sūdzības un lems par brigādes nosūtīšanu, ja simptomi liecinās par kritisku situāciju, vai novirzīs zvanu konsultāciju dienestam, kur cilvēkam ieteiks, kā rīkoties un kur saņemt palīdzību.

Medikamenti, kuriem noteikti ir jābūt mājas aptieciņā:

  • pretdrudža līdzekļi;

  • pretsāpju tabletes;

  • pretalerģijas medikamenti;

  • medikamenti vēdergraizēm;

  • dažādi pārsēji un plāksteri;

  • termometrs;

  • ikdienā lietojami medikamenti un zāles krīzes brīžiem, ja ir kāda hroniska slimība.

Par to, kā pareizi pieteikt izsaukumu NMPD mediķu brigādei, lasi rakstā Kā pastāstīt glābējiem par nelaimes gadījuma vietu, ja nepārzini apkārtni?

Raksts tapis sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.