Kas jāņem vērā, kurinot ugunskuru vasarā?

Vasara ir laiks pārgājieniem, piknikam un nakšņošanai teltīs, vakarēšanai pie ugunskura un gardām maltītēm, kas pagatavotas uz grila. Ņemot vērā sauso laiku, ar atklātu uguni jāuzmanās ne tikai dabā, bet arī piemājas pagalmā.

Ugunskuru kurināt drīkst tikai tam paredzētās vietās!

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina – pirms vispār kaut ko kurināt, jāpārliecinās, vai konkrētās pašvaldības saistošie noteikumi to atļauj. Ja kurt ugunskurus ir aizliegts, par to var tikt piemērots sods. Savukārt meža ugunsnedrošajā periodā, kas sākas 1. maijā, aizliegts veidot atklātu liesmu mežā un purvā, izņemot tam speciāli paredzētas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos. Taču arī šādos gadījumos ugunskura vietu drīkst atstāt tikai tad, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies. Ņemot vērā sausos laikapstākļus, VUGD tomēr aicina pilnībā izvairīties no uguns izmantošanas mežā – arī speciāli ierīkotās ugunskura vietās. Ugunskurs jākurina drošā attālumā no ēkām, kokiem, žogiem un degošiem materiāliem, piemēram, kādā klajā vietā.

Tur, kur ugunskurus kurt ir atļauts, vispirms jāsagatavo ugunskura vieta – tā jānorobežo, piemēram, ar akmeņiem, smiltīm vai zemi, ko aprok apkārt ugunskura vietai. Blakus jātur spainis ar ūdeni. To var izmantot divos veidos: aplaistīt vietu ap ugunskuru, lai tā būtu mitra un uguns neizplatītos prom no ugunskura, bet, ja apkārt ugunskuram sākusi gruzdēt vecā zāle vai lapas, ūdeni izmanto, lai apdzēstu liesmas.

Ugunskura vietu nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Dodoties prom, ugunskurs ir pilnībā jānodzēš, lai izslēgtu ugunsgrēka izveidošanās iespējamību. Tāpat jāpatur prātā, ka ugunskuros nedrīkst dedzināt plastmasas izstrādājumus un riepas, jo tie sadegot rada indīgus dūmus un apkārtējie var saindēties ar degšanas produktiem.

Drošības akadēmijas eksperti atgādina – arī grilējot jādomā par drošību!

  • Desiņu vai šašliku cepšanai ne vienmēr ir vajadzīgs ugunskurs. Lieliska alternatīva gaļas vai dārzeņu grilēšanai ir ceļojumu grils. Tas neaizņem daudz vietas, turklāt ir viegls un ugunsdrošs. Ogles, ar ko kurināt, atrodas slēgtā nodalījumā ar vāku, arī dzirksteles nevar aiznest vējš.

  • Grilu novieto uz stabilas virsmas drošā attālumā no ēkām.

  • Grila iekuršanai izmanto tikai tam paredzētus degšķidrumus. Neizmanto viegli uzliesmojošus šķidrumus, piemēram, benzīnu, acetonu u. tml.

  • Izmanto grilēšanai paredzēto inventāru un karstumizturīgus cimdus, lai pasargātu sevi no apdegšanas riskiem.

  • Ja līdzi paņemts grils, svarīgi atrast piemērotu vietu, kur pēc grilēšanas varēsi nodzēst un izbērt ogles. Jāizvēlas vieta, kur redzama zeme, nevis zāle vai lapas.

  • Kamēr ogles nav nodzēstas, nekādā gadījumā nepamet piknika vietu! Pārliecinies, ka tās ir pilnībā apdzēstas un no tām vairs nekas nevar aizdegties.

  • Ja tomēr svinību vietā izceļas ugunsnelaime, jārīkojas ātri. Sākotnējā stadijā var izmantot ugunsdzēsības pārklāju, bet, ja liesmas pamanītas novēloti, nekavējoties parūpējies par savu un apkārtējo drošu evakuāciju un izsauc palīdzību, zvanot 112.

  • Ja piknikā dodies ar auto, neaizmirsti paņemt līdzi arī ugunsdzēsības aparātu. Tas daudz vietas mašīnā neaizņems, taču gadījumā, ja ugunsnelaime izceļas, būs efektīvs līdzeklis cīņai ar liesmām.

Raksts tapis sadarbībā ar FN-SERVISS un VUGD.